‘Onderwijs en bedrijfsleven hebben elkaar keihard nodig’

FNBS, 26 juli 2024
Beet!, oftewel Brabant Eet!, is een samenwerking van mbo, hbo en bedrijfsleven in de agrifoodsector in Noord-Brabant. “We willen het onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar brengen”, vertelt programmamanager Dymphy Kees. Ze is heel blij met de oprichting van de Federatie Nederlandse Bakkerij Sector. “Via de FNBS willen we graag de samenwerking met de bakkerijsector aangaan.”

Het vierjarige project Beet! is twee jaar geleden van start gegaan met als doel om de samenwerking tussen agrifood en onderwijs duurzaam te verbeteren. “Er zijn ontzettend veel innovaties in onze sector, maar die landen nog te weinig in het mbo-onderwijs. Terwijl 80% van de agrifoodondernemers en -werknemers in de provincie een mbo-achtergrond heeft”, vertelt programmamanager Dymphy Kees. “Ons doel is om in de komende jaren door middel van (bij)scholing op maat de duurzame inzetbaarheid van (toekomstig) personeel in de sector te vergroten.”

De afgelopen twee jaar is er al veel gebeurd. “De samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven wordt steeds concreter”, merkt Dymphy, “In twee jaar hebben we ruim 900 mbo-studenten bereikt. We hebben hen meegenomen in de vernieuwingen in de agrifoodsector.”

Dymphy Kees

Grote zorgen over de instroom

Tegelijkertijd zijn er grote zorgen vanwege de terugloop van de instroom in de agrifoodopleidingen. “Een van de doelstellingen van Beet! is om de instroom te bevorderen. Zowel in de opleidingen als in de beroepen. In Brabant is er sprake van een afname van het aantal mbo-agrifood studenten van ongeveer 12,3% over de laatste vijf jaar.”

‘Er is nog veel onbenut arbeidspotentieel’

Beet! wil jongeren en andere nieuwe doelgroepen enthousiasmeren voor een baan in de agrifoodsector. “Er is nog veel onbenut arbeidspotentieel. Denk bijvoorbeeld aan mensen die nog meer willen werken of die op dit moment nog niet werken. Ook hen willen we graag verleiden om te kiezen voor een (om)scholing.” Het opleiden van werknemers blijft eveneens belangrijk.

Samenwerking met bedrijfsleven

Om meer jongeren te trekken, is het volgens Dymphy belangrijk om samenwerking te zoeken met het bedrijfsleven. “We willen met echte rolmodellen uit de sector werken. Dus jongeren die vertellen wat hun beroep inhoudt en hoe aantrekkelijk het is om in de agrifoodsector te werken. Veel jongeren hebben geen idee wat er bij een industriële bakkerij of de voedingsmiddelenindustrie gebeurt. Op dit gebied is er echt nog een wereld te winnen.”

Regionale samenwerkingen

Beet! zet in op regionale samenwerking. “Daar staan we voor. Het is onze doelstelling om onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen. We hebben elkaar de komende jaren keihard nodig.” Dymphy hoopt dat ook de bakkerijsector zich aansluit. “Er zijn al hele mooie voorbeelden in het land van samenwerkingsverbanden waar de voedingsmiddelenindustrie en de bakkerijsector samenwerken met het onderwijs. Dat willen wij ook heel graag in Noord-Brabant.”

Bakkerijfederatie

Ze is heel blij met de oprichting van de Federatie Nederlandse Bakkerij Sector (FNBS). “Via de Federatie willen we graag de samenwerking met de bakkerijsector aangaan. Doordat binnen Beet! meerdere mbo-instellingen participeren, kunnen gemakkelijker combinaties tussen verschillende opleidingen gemaakt worden. We krijgen wij steeds vaker de vraag of we in de bakkerijopleidingen het ambacht kunnen combineren met procestechniek voor de industriële bakkerij. Het idee is om cursussen aan te bieden, waarbij aan de ene kant het ambacht van bakker wordt geleerd, maar aan de andere kant ook aandacht wordt besteed aan de (proces)technologie. Het is belangrijk dat mensen daar ook mee leren omgaan. Deze uitdaging gaan wij graag aan.”

‘Via de Federatie willen we graag de samenwerking met de bakkerijsector aangaan’

Voor bedrijven in de bakkerijsector heeft Dymphy de volgende boodschap: “Het onderwijs en bedrijfsleven hebben elkaar keihard nodig. Laten we elkaar als mbo, hbo en bedrijfsleven helpen om de werknemers en ondernemers van vandaag én morgen klaar te maken voor de toekomst.”

Hoofdfoto: Andries van der Werf