Claudia Lette: ‘Zorg goed voor je personeel’

FNBS, 26 juli 2024
De mensen zijn op. Er is een tekort aan arbeidskrachten in alle sectoren van de voedingsmiddelenbranche, zegt Claudia Lette, directeur Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL). Dat maakt het volgens haar extra belangrijk om goed voor je huidige werknemers te zorgen. “Houd ze binnenboord!”

Het arbeidskrachtentekort komt volgens Lette enerzijds door de vergrijzing. “Per vier pensionado’s komt er maar één student van school. De situatie is dus echt heel nijpend.” Daarnaast heeft de voedingsindustrie -en dat geldt ook voor bakkerijen- veel functies op MBO-niveau. “Er is echter een terugloop van MBO-afgestudeerden. Minder studenten kiezen voor de voedingsmiddelensector. En ouders vinden het steeds belangrijker dat hun zoon of dochter minimaal een havo-opleiding volgt. Daardoor zijn er minder VMBO-leerlingen, waardoor onder andere de instroom naar het MBO opdroogt.”

Cultuuromslag

Om nieuwe studenten aan te trekken, is een goed imago van de branche essentieel. Datzelfde geldt voor een aantrekkelijke werkomgeving. “Van oudsher is de voedingsindustrie en wat conservatieve branche met een bepaalde leidinggevende hiërarchie. De huidige en nieuwe generatie zoekt een hele andere vorm van aansturing. Om een aantrekkelijk werkgever te worden en medewerkers te binden en te boeien, is een cultuuromslag nodig.”

‘Om medewerkers te binden en te boeien, is een cultuuromslag nodig’

Naast het aantrekken van nieuwe mensen is het eveneens van belang om ervoor te zorgen dat de mensen bij jou willen blijven werken, benadrukt de SOL-directeur. “Als je niet goed voor je mensen zorgt, dan kun je werven hoeveel je wil, maar dan lopen ze via de achterdeur weer weg.” Goede arbeidsomstandigheden zijn essentieel. “Je ziet dat een goede werk-privébalans steeds belangrijker is. Ook wordt er steeds meer in deeltijd gewerkt dan vroeger. Enerzijds door een verandering van behoefte, maar ook door bijvoorbeeld een steeds groter wordende groep van mantelzorgers. Daarom moet er binnen de sector anders naar werk worden gekeken.”

Samenwerking

De FNBS kan hier volgens haar een belangrijke rol in spelen. “Samen maak je de branche sterker. Je kunt de genoemde uitdagingen alleen samen aangaan.” Daarbij gaat het niet alleen om samenwerking in de bakkerijketen, maar ook om samenwerking met het onderwijs. “Denk samen na over de vraag hoe de mensen het beste opgeleid kunnen worden. Omdat er minder arbeidskrachten op de markt zijn, wordt robotisering steeds belangrijker. Hiervoor hebben de medewerkers andere skills nodig, die ze tijdens workshops of met praktijkgericht onderwijs kunnen leren.”

‘Denk samen na over de vraag hoe de mensen het beste opgeleid kunnen worden’

Tip

Voor ondernemers in de bakkerijsector heeft Lette tot slot de volgende tip: “De transitie waarin we ons bevinden, vraagt om een lerende werkomgeving. Zorg goed voor je mensen. Luister naar hen en kijk met elkaar naar oplossingen. Arbeidskrachten zijn schaars. Dus houd ze binnenboord!”