Samenwerking binnen de bakkerijketen, maar ook met het onderwijs en de overheid is volgens Wim Kannegieter, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), essentieel. Daarom is hij zo blij met de oprichting van de Federatie voor de Nederlands Bakkerij Sector (FNBS). ”Met gezamenlijke initiatieven kunnen we gezamenlijke successen behalen voor brood en banket.”
Waarom is de oprichting van de Federatie volgens de NVB zo belangrijk?
“Wij zijn zeer positief over de oprichting. Wij geloven naast horizontale samenwerking ook heel sterk in ketensamenwerking. Toen een aantal jaar geleden het initiatief van het Sectorhuis een stille dood stierf, waren wij als NVB zeer teleurgesteld. Vooral omdat wij vinden dat een brede samenwerking in de bakkerijketen noodzakelijk is. Als NVB-bestuur hebben we nagedacht over hoe dit op een goede manier opgepakt zou kunnen worden. Uiteindelijk hebben we een aantal partijen uit de branche samengebracht. Hieruit is uiteindelijk de federatie uit voortgekomen.”
Welke uitdagingen zien jullie richting de toekomst?
“De grootste uitdaging is de arbeidsmarktproblematiek. Het gaat hierbij om een dubbel probleem. Enerzijds hebben we te maken met de vergrijzing van de bevolking. Er komen steeds meer ouderen en steeds minder jongeren. Anderzijds kiezen steeds meer jongeren voor beroepen buiten de bakkerijbranche. Terwijl het werken in onze sector juist heel veel continuïteit biedt.”
‘De grootste uitdaging is de arbeidsmarktproblematiek’
Welke oplossingen zijn er?
“Samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven werkt versterkend. Bovendien kunnen we door als sector samen te werken een groter volume neerleggen bij de onderwijsinstellingen. Dat maakt de sectoren aantrekkelijker. Maar om dat te bereiken, heb je ketensamenwerking nodig. Op dat gebied zijn er al hele mooie regionale initiatieven, zoals Bakery Sweets Center (BSC), de Food Innovation Academy (FIA) en de Food Academy Nijkerk (FAN). Ik zie er veel perspectief in om deze samenwerkingen uit te breiden en ook landelijk op te pakken. Als je meer hetzelfde doet, dan kost dat minder energie en minder investeringen. Als je in een bepaalde regio iets succesvol hebt ontwikkeld, dan kunnen ook andere regio’s hierop inspelen.”
‘Als je meer hetzelfde doet, dan kost dat minder energie en minder investeringen’
Waar liggen de grootste kansen voor de sector?
“De meeste kansen liggen op het gebied van versterking van de arbeidsmarktpositie. Daarbij is er een duidelijk verschil tussen de ambachtelijke bakkers en de industriële bakkerijen. In de industriële bakkerijsector ligt de focus op verdere automatisering en mechanisatie van het productieproces. Daardoor zie je andere functies ontstaan, die ook aantrekkelijker zijn voor jonge medewerkers. Wij bieden werkplekken met veel ontwikkelingsmogelijkheden en carrièrekansen.”
Welke boodschap heb je aan de branche?
“Door als bedrijfsleven, overheid en onderwijs samen te werken, kunnen verrassend veel activiteiten worden ontwikkeld die ten nutte zijn van de hele keten. Neem bijvoorbeeld het project rond de versuikering van het retourbrood van het Bakery Sweets Center. Hierbij maakt het niet uit of je Nederlands’ grootste of kleinste bakkerij hebt. Iedereen kan de versuikering straks toepassen in zijn eigen bedrijf. Door aan te sluiten op vraag vanuit het bedrijfsleven komen er mooie dingen tot stand. Ik vind het belangrijk dat de partners van de Bakkerijfederatie inzien dat je niet moet kijken naar de verschillen, maar naar de overeenkomsten. We maken allemaal brood en/of banket. Dat is onze verbindende schakel. Ik wens de Federatie veel samenwerking toe in de keten. Zowel horizontaal als verticaal. Laten we gezamenlijk initiatieven ontwikkelen om op basis daarvan gezamenlijke successen te behalen.”
Hoofdfoto: Andries van der Werf