De Federatie Nederlandse Bakkerij Sector (FNBS) is op 9 december 2022 officieel opgericht. Ruim 90 procent van de bakkerijketen is hierbij aangesloten. Wat ging er aan de oprichting vooraf? En wat is de missie van de ondernemersfederatie?
Na het opheffen van het Productschap zagen Hilco Wagenaar (Food Innovation Academy / Bakery Sweets Center) en Hanno Spanninga (FoodResult) dat de verschillende partijen in de sector allemaal met hun eigen toekomstkoers bezig waren. “Heel graag wilden we kijken of we vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen in de bakkerijketen om tafel konden krijgen. Met als doel om iets gezamenlijks te starten”, blikt Hanno terug. “We hebben toen een rondetafelgesprek georganiseerd. Daaruit zijn twee vervolggesprekken voortgekomen.”
De brancheorganisaties waren enthousiast en wilden hier graag met elkaar een vervolg aan geven. “Het idee werd geboren om een Sectorhuis op te richten. Helaas lukte dat om meerdere redenen niet. Uiteindelijk hebben Sjoerd Jellema en Roland van Dam namens de NVB in 2019 en 2020 gesprekken gevoerd met onder meer Nebafa, NBOV, Beko Coöperatie en het genootschap voor de bakkerij.” Ook Hilco en Hanno werden betrokken. Al snel haakten ook de ‘commerciële samenwerkers’ aan. Dat zijn het Echte Bakkersgilde, het Patisseriecollege, Top Bakkers en De Bakkers Combinatie. Dat leidde uiteindelijk tot het ‘Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking’.
Manifest
Het manifest is ondertekend door initiatiefnemers Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV), de vereniging van Nederlandse fabrikanten van bakkerijgrondstoffen (Nebafa), het Genootschap voor de Bakkerij, Beko Coöperatie. Ook het Echte Bakkersgilde, Patisserie College, Top Bakkers, De Bakkers Combinatie en FoodResult hebben hun handtekening gezet.
‘Het is voor het eerst in de historie dat de keten op deze manier verenigd is’
FNBS-bestuurslid Janet Spiering noemt de ondertekening van het manifest een heel mooi moment. “Het is voor het eerst in de historie dat de keten op deze manier verenigd is. Ik vind het bijzonder dat zoveel verschillende partijen uit de branche hebben uitgesproken dat ze met elkaar belangrijke onderwerpen willen aanpakken.” Dat is volgens haar ook hard nodig. “Het aantal beschikbare arbeidskrachten is zeer beperkt. Voor elke vier personen uit de bakkerijsector die er met pensioen gaan, komt maar één student terug. Dat is heel zorgwekkend en maakt het zo belangrijk om er met elkaar iets aan te doen.”
Versterken van imago
In het manifest, waaruit de FNBS is voortgekomen, staat het doel van de Bakkerijfederatie duidelijk omschreven: het versterken van het imago van de bakkerijketen. Hiermee wordt aan de continuïteit van de sector een belangrijke impuls gegeven. “We hebben de intentie uitgesproken om te focussen op de instroom, doorstroom en beperking van de uitstroom in de sector”, vertelt Hanno.
De missie van de Bakkerijfederatie wordt in het manifest duidelijk omschreven: ‘De krachten in de bakkerijsector bundelen om zo actief bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling van de ondernemingen in de Nederlandse bakkerijketen. En: er zorg voor dragen dat de bakkerijketen stevig is verankerd in de Nederlandse samenleving en daar bekendstaat als een waardevolle en verantwoorde bedrijfstak en aantrekkelijke werkgever.’
Negentig procent van de bakkerijketen aangesloten
De ondertekenaars van het manifest zijn ook de personen die uiteindelijk in het bestuur zijn gekomen. Later is Arry Verhage als directeur van de Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) toegetreden als speciaal adviseur van het bestuur. “Voor ons is SOL een belangrijke partner”, legt Hanno uit. “Deze stichting is partij in veel regionale samenwerkingen en heeft zicht op de mogelijkheden voor funding.” Hanno vindt het jammer dat de NBOV op een gegeven moment heeft aangegeven niet mee te doen. “Zo’n 90% van de bakkerijketen is inmiddels aangesloten. We kijken uit naar het moment dat de NOBV dit ook doet. De deur staat open.”